Alpint

Alpint

Ekebyhovsbacken Ekerö, Hammarbybacken, Flottsbro Huddinge
Alpint, eller utförsåkning är något som många lär sig uppe i fjällen på höst- vinter och sportlov. Vilket gör att det kan bli en sport som är ouppnåelig för många eftersom den blir för dyr. En semestervecka i fjällen kan kosta 30 000 kr.

Men det finns faktiskt gott om verksamhet i Stockholm, även om snötillgången ibland kan ställa till det. De flesta anläggningar har kurser och sportlovskurser för barn och ungdomar som vill lära sig åka skidor. Trots allt finns det 3 anläggningar med bra utbud för barnfamiljen i Stockholm. De flesta mindre än 30 minuter från Bromma med bil, mindre än 40 minuter med lokaltrafik. Det vore synd att inte passa på. 

Utförsåkning i sig är en social sport. Du reser bort med vänner och familj, bor i stuga eller hotell och umgås och åker skidor. Det finns också en stor tävlingsverksamhet, men inte alls lika stor som själva fritidsdelen. För många är åka utför en social färdighet, som att spela tennis, golf eller att segla. Det är också lite grann som skridsko och simma, något man ska kunna.

Det vi talar om är för det mesta skidor, men det går givetvis att åka Snowboard också i backarna.

Det finns 3 större anläggningar i Stockholm
Ekebyhovsbacken, Ekerö - www.ekebyhov.se
Hammarbybacken, Hammarby Sjöstad - www.skistar.com/hammarbybacken
Flottsbro, Huddinge - www.flottsbro.se

Här är lite info om de olika anläggningarna i Stockholm

Ekebyhovsbacken, Ekerö 
www.ekebyhov.com
Den närmaste backen till västerort. Ligger ute på Ekerö och ca en kvarts resväg med bil från Brommaplan. Det finns också bussar som går direkt dit från Brommaplan, mao kan barn och ungdomar ta sig dit själv (t.ex under loven). Buss 176/177 tar ca 25 minuter från Brommaplan och går varje halvtimme.

Anläggningen har snökanoner och 3 nedfarter och en barnbacke. Det finns också ett café. Liftarna är ankarliftar (finns barnlift). Säsongen kan variera. 2018 sträckte sig säsongen från 15 december till 8 april, vilket får anses ovanligt länge. I början och slutet av säsongen kan öppettider variera, men räkna med att det som sämst är öppet 10-15. Kolla gärna in hemsidan innan ni åker dit.

Priser, Skipass 200 kr/dag
Priser för en halvdag är ca 160 kr för Skipass för ungdomar och ca 200 kr för att hyra utrustning. Halvdagen räknas mellan 9:30-13:00 samt 13:00-17:00. Heldag kostar lite mer, men inte mycket. Mao, ca 2 biobiljetter.

Skidskola 3 tillfällen, 1500 kr, startar i januari!!
Skidskolan finns för åldrarna 5-7 år, 7-9 år samt 10-12 år och är 3 tillfällen för 1 365 kr, men liftkort ingår och efter får man åka hur mycket man vill före och efter lektionen. Missar man ett tillfälle kan man alltid ta igen det vid ett senare tillfälle.

20% rabatt på skidhyra. Skidorna kan hyras alldeles vid backen.

Privatlektioner
Det går också bra att ta privatlektioner. 600 kr/timme för en person, 250 kr per tillkommande person.

Hyra 2 säsonger, 800 - 1 900 kr
www.skifix.com, www.sporthyra.se
För er som vet att ni åker mycket skidor, men inte vill köpa nytt till era barn varje år så går det att hyra/leasa. Det finns sådana företag med utlämning i Stockholm, men även via postorder som Skifix.
Skifix har hyrt ut skidor i närmare 50 år och är du från Norrland så känner du nog till dem. De tar mellan 800-1 900 kr (beg. eller nytt, twintip eller vanligt) för TVÅ säsonger. Du har bytesrätt varje säsong. De öppnar i mitten på oktober och då gäller det att vara snabb. Lite krångligare än en butik, men det har bra service.

Stockholm Skid- och Snowboardskola, Hammarbybacken, Friluftsfrämjandet
https://stockholmsskidskola.se/
Friluftsfrämjandet håller kurser i utförsåkning (skidor) och snowboard. Verksamheten bedrivs i Hammarbybacken och det finns ett stort antal nivåer på kurserna . Tilldelning av plats sker genom lottning. Ca 700 barn och ungdomar går kurserna varje år. Skidor från 4 år, Snowboard från 7 år.

Barn upp till 6 år, 60 min och 550 kr per lektion
Övriga, 80 minuter och 650 kr per lektion.

Hammarbybacken, Hammarby Sjöstad
www.skistar.se/hammarbybacken
Hammarbybacken har 5 nedfarter, barnområde, grillområde, restaurang och en snowpark (snowboard etc). Det går bra att ta sig hit lokalt med tvärbanan eller tunnelbana (Pröva åka till Hammarbyhöjdens T station och komma in ovanför backen). Ca 40 minuter från Brommaplan med lokaltrafik.

Flottsbro, Huddinge
www.flottsbro.se
Flottsbro ligger vid Flemingsberg. Ta gärna bilen hit, ca 25 minuter från Brommaplan. Däremot kan vi nog inte rekommendera lokaltrafik (80-90 minuter). 5 nedfarter, barnbacke, pulkabacke, stollift. Stockholms högsta backe (100 meter) och troligast den snösäkraste.

Skidskolan öppnar bokningen i början på december. Även här är det friluftsfrämjandet som är arrangör. https://www.huddingeskidskola.eu/HLA/

Här finns också en massa saker att göra på sommaren. Ta gärna en utflykt och upplev söder om stan. https://www.flottsbro.se/sv/gora-pa-flottsbro

Vajsjöbacken, Sollentuna
www.vajsobacken.com
3 backar, snowpark, inga pulkor. Öppet 16-21 vardagar och 10-18 på helger.
Skipass - 210 kr per dag eller 2000 kr per säsong för ungdom. 1 timme med lokaltrafik. 20 minuter med bil från Brommaplan.