Amerikansk fotboll

Amerikansk Fotboll

Amerikansk fotboll - Beckomberga Maniacs, DIF, Solna Chiefs, Upplands-Bro Broncos
Snabbhet, koordination, explosivitet, styrka, hand-öga koordination, taktik
Amerikansk fotboll är en sport där många börjar när de är 9-13 år. De har prövat på en del andra idrotter, tycker lagidrott är kul, men vill gärna pröva på något nytt. Fördelen med amerikansk fotboll är att alla behövs, vilket gör att alla kan spela amerikansk fotboll. Snabbhet, taktik eller tycka om kroppskontakt underlättar, men det finns även flaggfotboll samt ultimate football där fokus är att ha kul och kasta boll. Många tycker också om det fysiska spelet på "linjen" där de stora spelarna får chans att glänsa och där du inte behöver vara speciellt snabb eller taktisk. 

Det finns stora fördelar med att börja spela amerikansk fotboll före puberteten (9-12 år) eftersom träningen är fokuserat på det barn ska utveckla i den åldern.

Vilken tid på året börjar jag (mars-april/aug-okt)
Mars och augusti är bra tider att börja på. De flesta föreningar startar sin utomhusverksamhet i april och tar emot anmälan i mars. Dessutom så tar de föreningar som har vinterträning gärna emot nybörjare i augusti. Då kan de fokusera att förbereda barnen för nästa vårsäsong under vintern. Givetvis går det att börja närsomhelst. Kontakta närmaste förening.

Utrustning Amerikansk fotboll 3 000 kr - eller mer. (ca 1500 kr med låneskydd)
Det är framförallt hjälmen som avgör vad det kostar. De yngre klarar sig oftast med en billigare hjälm, men som förälder vill du gärna köpa det som är bättre. Tala alltid med föreningen innan ni köper. Köp aldrig begagnade hjälmar om ni inte vet vad ni gör!

Hjälm - 1 800 kr och uppåt (Dyrare när du blir äldre. Hjälm lånas av större föreningar)
Axelskydd - 600 kr (kan lånas av större föreningar)
Träningsbyxa med skydd - 500 kr
Träningströja - 250 kr
Tandskydd - 20-100 kr
Fotbollskor - 150 kr och uppåt (enkla, vanliga fotbollsskor är bra för nybörjare.)
Övrigt (ej nödvändigt): Handskar (150-800 kr), Boll (150-800 kr), Vadderad innertröja (300-1000 kr)

Paket - https://www.contactsports.se/kategori/Paketpriser
Här finns exempel på paket att köpa för under 3 000 kr (finns bara en affär i Sverige).  De innehåller allt som behövs förutom skor.

De större föreningarna har låneutrustning för de yngre. Det är då axelskydd och hjälm. Ingen av klubbarna har krav på profilkläder eller liknande, vilket gör en säsong billigare. Hjälm och axelskydd kan ofta användas två säsonger utan att man växer ut dem. Utrustning är därmed förhållandevis billigt.

Amerikansk fotboll i skolan
Maniacs tillsammans med Chiefs, DIF och Broncos gör en gemensam insats i skolorna där tränare går ut och håller idrottslektioner i amerikansk fotboll och flaggfotboll. Vi startade detta under hösten 2018 och har under denna höst besökt nästan tio skolor.

Är ni intresserade att vi kommer till er skola? Kontakta Maniacs på junior@be-maniacs.se

Tjejlag som vill pröva på amerikansk fotboll
Vi söker aktivt tjejer som vill träna amerikansk fotboll. Alla tjejer är välkomna att pröva på. Är ni ett helt lag som vill pröva på så kommer vi gärna ut till er träning eller att ni får besöka oss. Vi lär er lite grundtekniker och så får ni pröva på det som skiljer amerikansk fotboll från just er sport. För handbollslag och basketlag är detta en extra bra sport att utöva på sommarsäsongen. Bra fys och mycket kroppskontakt. Vi utbildar även era tränare i grunderna i amerikanska fotboll om ni vill det. Amerikansk fotboll är inte så svårt - "A minute to learn, a Life time to master".

Flaggfotboll (amerikansk fotboll utan skydd och tacklingar) kan dessutom vara kul att köra på era egna träningar när ni vill göra något annat.

Är ni intresserade? Kontakta Maniacs på junior@be-maniacs.se så hittar vi en förening nära er som vill hjälpa er.

FÖRENINGAR
Beckomberga Maniacs
- Lokal förening som hjälper er att starta upp grupper och utbildar ledare. Tror på att barn ska hålla på med flera idrotter och träna i sitt kvarter. Fokus är åldern 8-13 år. Tränar vid Bromma Sportfält (Onsdagar och Söndagar) och lär ut grunderna vad gäller spel och tackling. Nybörjare börjar med flaggfotboll. BM är en ren barn- och ungdomsförening.

3 provtillfällen innan man behöver bli medlem. Nybörjarkurser startar varje termin (i mån av efterfrågan, minst 5 deltagare).  

Träningstider för 9-12 år (vinter):
Måndagar 19-20, Södra Ängby Skola
Tisdagar 18:30-19:30, Beckombergahallen
Lördagar 14-16, Bergshamraskolan

Till våren tränar vi främst onsdagar och söndagar.

Medlemsavgift 400 kr, 50 kr om medlem i annan am. fotbollsförening. Betalas via bankgiro eller Swish.
Bli stödmedlem? Swisha 200 kr till 123 617 30 25. Allt går till införskaffning av utrustning till de yngsta.

Hemsida: www.be-maniacs.se ; Kontakt: junior@be-maniacs.se

Djurgårdens IF - Har tidigare tränat på Nälsta IP, men kommer under de närmaste säsongerna fokusera sina träningar på Östermalm. Verksamhet från 8-19 år, damlag, herrlag, flaggfotboll för vuxna. Låneutrustning finns till de yngre (8-11 år). Hyrutrustning till de äldre i mån av tillgång (600 kr per år). Tränar Tisdagar och Torsdagar på ÖIP. DIF tar även emot seniorer som vill börja spela amerikansk fotboll eller flaggfotboll.

Medlemsavgift 1800 kr för yngre, 2 500 kr för äldre. 3 provtillfällen innan man behöver bli medlem.
Avgift betalas mot faktura. Bli stödmedlem? 300 kr. Pengarna går till hela verksamheten. Se hemsida.

Hemsida: www.difaf.se; Kontakt: junior@difaf.se


Vill du veta mer om hur sporten fungerar? Här är några video filmer...

Touchdown I - 2018; Det gäller inte bara att kunna tacklas - Halva jobbet är att undvika tacklingar och föra bollen över mållinjen (G).

Tjejer spelar amerikansk fotboll
De flesta av dessa tjejer är 13-15 år och har endast spelat 1-2 år. Med rätt träning blir det bra. Är ni ett helt tjejlag i annan sport som vill pröva på? Kontakta gärna Beckomberga Maniacs - junior@be-maniacs.se. Vi ordnar provträningar för hela lag och även för tjejer på er skola.


Hur är reglerna i amerikansk fotboll - "Amerikansk fotboll på ren svenska"