Badminton

Badminton

Badminton - BMK Komet
Öga-hand koordination, snabba reflexer, kondition, spänst, samarbete
Tränas i Beckomberga, Sundby, Stora Mossen, Järfälla, Säsong - 3:e veckan i Augusti - sista maj.

Badminton är en troligtvis den vanligaste motionsformen med boll och racket. Det är också en av de snabbaste bollsporter som finns (342 km/timmen) och den mest snabbt inbromsande sporten (340 - 70 km/timmen på bara ett par meter). Det är också en bra sport att börja senare med och komplettera sina andra sporter med eftersom den lär ut andra färdigheter än t.ex fotboll och ishockey.

I badminton utvecklar du spänst, snabba reflexer och förmåga att röra sig snabbt . Du får också en bra känsla "på millimetern" eftersom du ofta måste släppa bollar som är utanför banan för att vinna poängen. Det är dessutom jättekul. Det du lär dig i Badminton kan du ta med dig till många andra sporter och även Esport (reflexer är bra i datorspel).

De flesta vuxna har spelat badminton någon gång i sitt liv. Sporten finns i hela Sverige, men är störst i Skåne. Det finns ca 30 000 licensierade spelare i Sverige och badmintonklubbarna har ofta välutbildade och entusiastiska tränare. Sporten spelas i de flesta sporthallar, men det finns även privata badmintonhallar där man kan hyra en egen bana eller skaffa sig ett kontrakt på en bantid.

Som barn är det lätt att lära sig badminton och alla kan spela med alla. Du spelar singel eller dubbel (tillsammans med en kompis mot två andra). Badminton är också en av få sporter där killar och tjejer spelar och tränar tillsammans. Det görs både i turneringar och i seriespel, ja till och med i OS. Spelformen kallas mix dubbel. Dubbel och mixdubbel är ett fantastiskt spel när det gäller att kunna koordinera två viljor till en enhet. Riktigt bra dubbel är som en extremt fartfylld pardans som nästan verkar vara på liv och död.

När du är yngre är fokus lek för att lära sig teknik för att senare gå över till mer teknik- och taktikträning. 8 års ålder är en bra ålder att börja i, men det går att börja senare också. Turneringsspel börjar när du är 9-11 år och det går turneringar nästan varje helg, men många tränar bara utan att tävla. I många föreningar avslutas dock varje träning med matcher mellan jämnstarka träningskompisar. Föreningar brukar erbjuda både träning- och tävlingsgrupper i de flesta åldrar. Seriespel förekommer inte i yngre åldrar.

Badminton är en idrott du kan bära med dig i hela ditt liv. Det finns de som spelar både med träben och i rullstol och pensionärsbadminton förekommer. Badminton är en sport som kan utövas på alla nivåer, både som tävlings- och motionsform.

En sport som redan är LTAD - Idrott för hela livet.

Utrustning 2 200 kr (Nybörjare - 1 000 kr):
Inomhusskor (badminton): 500-2000 kr
Racket: 400- 1500 kr
Bollrör (6-12 st): 150-400 kr
Omsträngning av racket: 150-300 kr

Ett bra tips om du tävlar/tränar mycket, ha minst två racketar. Strängar går sönder.

FÖRENINGAR
Bromma Badmintonklubb 
- Lokal förening i Stora mossen som tidigare höll till Spånga racketcenter. Sedan den revs har de flyttat ut sporten till idrottshallar runt om i Västerort.

Nybörjargrupper/Badmintonskola tränar i Bromma Gymnasium (Stora mossen). De har ca 200 juniorer och har även ett seniorlag i Division 1 (2, 3 och 4).

Du betalar för antal träningstillfällen du vill delta i.  Tänk på att plats kan variera beroende på halltilldelning från kommunen. Säsongen börjar i augusti och slutar i maj. Det gör att det är relativt lätt att kombinera med en utomhussport.

Kostar per säsong:
1500 kr för 1 träningstillfälle/Vecka
2250 kr för 2 träningstillfällen/Vecka
3000 kr för 3 träningstillfällen/vecka

BMK Komet - håller till i Järfälla. Här kan du börja träna från det du är 4 år! Föreningen har ca 150 barn och ungdomar som tränar. Säsongen är från skolstart till skolslut.

De har nybörjarverksamhet för alla åldrar:
Badmintonlekis 4-6 år. (fredagar och söndagar)
Badmintonskola Låg och mellanstadium (Mån, Ons, fre, sön)
Badmintonskola Högstadium (fredagar och söndagar)

Kostar per säsong
3 500 kr för 1 gång i veckan - 3 500 kr
4 500 kr 2 gånger i veckan - 4 500 kr
1 termin kostar 1 900 kr respektive 2 400 kr

Hemsida: www.bmkkomet.se
Anmälan/förfrågan: bmk.komet@gmail.com