Bandy - En klassiker

Bandy

Bandy - Spånga Bromsten Bandyklubb
Skridskoåkning, koordination, snabbhet, reflexer, kondition, speluppfattning.
Bandy är ishockey utan tacklingar eller fotboll på skridskor? Nä, det är nog en egen sport som funnits i Sverige sedan 1800 talet. Bandy är tradition i Sverige och en sport som utförs med skridskor, klubba och boll på en fotbollsstor plan med 11 spelare i laget. I yngre åldrar spelar man med 7 spelare. Till skillnad från ishockey så är inte tacklingar en del av spelet och man spelar också utomhus i Stockholm. Bandy är en betydligt billigare sport än ishockey att utöva och oftast får du mer istid i unga år. Räkna dock med som i alla mindre sporter med att få ställa upp som ledare.

Sporten är bra att börja när man är yngre (5-8 år), men det beror framförallt på skridskoåkningen. Kommer du från ishockey eller konståkning så kan det vara kul att pröva på Bandy.

Bandy är en bra andrasport för många. Du lär dig åka skridskor, du får en bra speluppfattning (spelet är snabbare än fotboll och sker på större ytor än ishockey) och när du kommer upp i puberteten bygger du kondition. Spelar du en utomhusidrott som fotboll eller amerikansk fotboll så krockar inte säsongerna speciellt mycket.

I de yngre åldrarna spelar tjejer och killar tillsammans, medan det finns rena tjejlag i de äldre åldrarna. Matcher är ofta cuper när du är yngre och det finns även bandyskolor runt om i Sverige på sommarlovet.

Skridskokul, lär dig åka skridskor, kostar 1000 kr per säsong (i Spånga) och börjar i mitten på november. Framförallt 5-7 åringar. Föräldrar och äldre syskon uppmuntras vara med åtminstone i början. Söndagar på morgonen är det som gäller.

Utrustning 4 000 kr (ca 1500 kr för nybörjare)
Bandybyxor finns att låna om man vill pröva på och i övrigt så behövs skridskor, klubba, hjälm med galler samt halsskydd. Tala gärna med klubben innan ni köper utrustning. De kan ha klubbförsäljning.
Klubba - 500 kr (barnklubbor finns från 150 kr)
Handskar - 600 kr
Hjälm med galler - 400-1000 kr
Skridskor - 1500 kr och uppåt, finns billigare skridskor för barn och begagnat
Halsskydd - 300 kr
Bandybyxor alt. gördel och överdrag- 700 kr

FÖRENINGAR
Spånga Bromstens Bandyklubb
- Håller till på Spånga IP.
www.sbbk.nu; www.skridskokul.se/spanga/

I Spånga finns en omfattande verksamhet för tjejer och killar med tjejlag i flera årskullar. Det börjar med Skridskokul för de yngsta där du kan lära dig åka skridskor för en billig penning för att sedan bli mer lag och spel från det du fyller 7 år. Totalt spelar 200 barn och ungdomar i 10 lag, varav ett 30 tal tjejer och ytterligare 200 går Skridskokul varje vinter för att lära sig åka skridskor.   

Skridskokul 5-7 år: 1 000 kr för hela säsongen, 1 gång i veckan - Söndagar.

Medlemsavgift för de som tränar i lag:
11 år och yngre: 1300 kr
Över 11 år: 1 600 kr
Stödmedlem: 400 kr

Totalkostnad för att spela en säsong med utrustning blir då ca 5 500 kr om du är 11 år eller yngre. Utrustning går ofta att sälja/köpa begagnat

När du är 8 år så tränar du upp till 3 gånger i veckan på stor is och matcher på helger. Säsongen sträcker sig från mitten av November till mitten mars. Det blir mer träningar när du blir äldre.

Övriga föreningar - AIK, Hammarby, Tellus
https://aik.se/bandy; https://www.hammarbyifbandy.se/; www.tellusbandy.se

AIK håller till på Bergshamra Arena, vilket är ca 15 minuters bilfärd från Brommaplan. Det går också direktbussar dit från Brommaplan (+10 minuters promenad). Oklart om de har ungdomsverksamhet.

Hammarby har ungdomsverksamhet och har egna skridsko- och bandyskolor. Dessa är framförallt inne på Zinkensdamm på söder. Skridskoskolan kör i ishallen och Bandyskolan körs utomhus. De har dessutom en bandyskola enbart för flickor. Hammarby har också en stor ungdom och juniorelitverksamhet. I Hammarby, när du är 8 år tränar du 1-2 ggr i veckan i ishall och spelar ca 6 matcher per säsong. För medlemspriser, skolavgifter etc, kontakta klubben eftersom dessa inte publiceras.

IK Tellus håller även de till inne på ZInkensdamm och har ett elitherrlag. De profilerar inte sina ungdomar och det är oklart om de har någon bandyskola.

Samtliga dessa lag har tidigare haft www.skridskokul.se verksamhet.