Cheerleading

Cheerleading

Styrka, koordination, samarbete, smidighet.
Cheerleading i Sverige är en egen lagsport med väldigt engagerade och duktiga ledare och mer eller mindre egna anläggningar i västerort. Den stora är i Rissne, vilket inte är långt från Spånga. Här kan du träna för tränings skull, tävling eller uppvisning. Finns även omfattande läger och kursverksamhet både från föreningar och privata initiativ för att kunna pröva på.

Cheerleading kan jämföras med truppgymnastik. Träning bedrivs oftast med den trupp du tillhör och till de mer tävlingsinriktade trupperna så har du uttagningar. Från början var det ett sätt att heja på sitt lag (vilket fortfarande förekommer i USA), men idag är det en helt egen idrott med blandning av akrobatik, dans och gymnastik till musik.

I USA är det också en av de farligare idrotterna som finns, med tanke på alla höga lyft och akrobatik som förekommer - fullt jämförbart med hästhoppning eller motocross. I Sverige är det annorlunda. I Sverige har det funnits som tävlingsgren i över 30 år (sedan 80 talet). Cheerleading går under gymnastik, men har ett eget nationellt förbund (www.cheerleading.se). Det finns ett antal olika grenar inom Cheerleading, men det som tävlas och tränas i Sverige heter Team Cheer (freestyle) Pom, vilket är mer åt det dansanta hållet och en av de grenar som det tävlas internationellt i. Viss tävlingsverksamhet finns även i Stunt.

Internationellt och i Sverige är Cheerleading mycket större än många andra amerikanska sporter som amerikansk fotboll. Det beräknas finnas ca 100 000 utövare internationellt och ca 1,5 miljoner som tävlar i USA. I Sverige finns det över 6 000 utövare och de största klubbarna i Stockholm har närmare 500 medlemmar.

Cheerleading är en sport där du blir senior vid 15 års ålder, vilket får anses tidigt.

Tävling är viktigt
I cheerleading läggs stor vikt vid tävling och uppträdande. Det är viktigt att komma ihåg. Fokus från klubbarna är i allmänhet deras tävlingslag, snarare än deras träningsgrupper.

Vilken tid på året börjar jag (juni/aug)
Cheerleading är lämpligt att börja att testa i juni för att kunna fortsätta i augusti med en ny säsong. Föreningarna har ofta sina try-outs till sina olika lag redan i juni. Nybörjargrupper har inte try-outs. Kolla gärna med föreningarna om de startar rena nybörjargrupper i augusti när skolan startar.

Bedrivs i Rissne, Järfälla

Intresseanmälan viktigt
Är du intresserad? Gå till klubbarnas hemsida och gör en intresseanmälan direkt. Tänk på att try-outs är på våren så det är bra att förbereda sig tidigt.

Utrustning 3 000 kr (klubbar kan hyra ut tävlingsdräkt)
De flesta föreningarna har väldigt tydliga regler för vad saker och ting kostar beroende på vilket lag du tillhör och vilken ambition du har. Givetvis kostar det mindre om du är nybörjare, men vill du vara med och tävla (vilket är en stor del av sporten) så kostar det mer. Kostnaderna vi presenterar är för NYBÖRJARLAG!.

Hyra Tävlingsdräkt - 300 kr
Föreningskläder - 1 200 kr (profilkläder)
Skor (cheerleading) - 800 kr
Övrigt (Musik, rosett etc) - 700 kr
Totalt: 3 000 kr

FÖRENINGAR, Dynamites, Action Athletics
Dynamites -
Verksamma i Rissne och har över 500 medlemmar från nybörjare till Seniorer. Totalt 24 olika lag beroende på hur duktig du är och vad du har för ambitioner. Try-Outs för höstterminen går i början på JUNI, så var vaksamma.  Nybörjargrupper finns i ålder 6-9 år. Dessutom finns det "nybörjarlag" i de flesta åldrar (Nivå 1 lag).

Medlemsavgift - 100 kr
Terminsavgift x 2 - 5 100 kr
Licens inkl. försäkring - 275 kr
Träningsläger och tävlingar - 1 650 kr (kan bli mer)
Totalt: 7 075 kr

Träningstillfällen: 1 gång i veckan för träningsgrupper, 1-2 ggr för tävlingsgrupper
Träningsgrupperna tränar på lördagar eller söndagar.

Hemsida: www.dynamitecheerleading.com
Intresseanmälan: https://www.dynamitecheerleading.com/bli-medlem/anmalan 

Action Athletics - Föreningen har träningar i olika delar av Järfälla.

Hemsida: www.actionjarfalla.com  
Intresseanmälan: https://sportadmin.se/form/form.asp?ID=%7B8D680792-E73E-4BA1-B27C-9CCB9C98B534%7D