Flaggfotboll

Flaggfotboll

Flaggfotboll - Beckomberga Maniacs, Väsby Flagg, Sollentuna Flagg
Kvickhet, koordination, rörlig i höften, hand-öga koordination, split vision
Flaggfotboll är en ganska liten sport i Sverige, men en perfekt skolidrott. För er som inte vet vad det är - Se det som en kombination av lekarna svanskull, "virus" och vanlig handboll. Tänk handboll där bara målvakten får passa framåt och varje gång bollen hamnar på golvet så går bollen tillbaka till målvakten. Svanskull för att du har "flaggor" som sitter på höften. Har du bollen försöker motståndarna rycka lös dina flaggor för att stoppa dig.

Spelet har sitt ursprung i amerikansk fotboll, men man spelar utan tacklingar och kroppskontakt. Av sporten blir du kvick, rörlig i höften, får bra öga-hand koordination och split vision.  

Sporten spelas inomhus (bl.a i Sverige) eller utomhus. Det är 4-7 spelare i varje lag och det går ut på att föra bollen (en oval boll) till andra sidan av planen utan att motståndarna rycker i ens "flaggor" (snören som hänger på höften). Du får kasta bollen framåt (1 gång) eller bakåt (flera gånger) och även springa med bollen. Du har 4 försök på dig att ta dig till halva plan. Sedan 4 försök att göra mål. Det går givetvis bra att göra poäng i första försöket.

De som spelar amerikansk fotboll spelar regelbundet flaggfotboll eller en variant av det. Det är för att öva upp sin spelförståelse, få snabbhet och koordination samt öva upp sin förmåga att skapa ytor - samt för att det är så kul.

Kostnad - 0 kr
Kostnaden är egentligen 0 kr. Du behöver bara en lämplig boll och flaggor (gympaband), koner, lämpliga skor och idrottskläder. Det mesta av detta har laget tillsammans..

Kostnader för tävlingslag (6 deltagare)- 3 600 kr
1 flaggset - 1800 kr
3 bollar - 1000 kr
Lagtröjor - 1200 kr/6 st (1200-4000 kr beroende på utseende och kvalitet)
Koner för att markera målområde och för träning: 200 kr

Egen träningsutrustning (600 kr)
Vill man bli bättre själv så kan man skaffa egen träningsutrustning. En boll och en "agility stege" är bra. Se gärna videon nedan gällande agility ladder.

K2 boll (8-11 år) - 300 kr (contactsports.se)
TDJ boll (11-15 år) - 320 kr (contactsports.se)
Agility stege - 150-800 kr (de flesta sportaffärer och nätbutiker. Oftast i Team shopen)

Föreningar - Beckomberga Maniacs
Beckomberga Maniacs har idag två träningsgrupper "Mini Maniacs/Ducklings" (födda 2008-2011) samt Maniacs (födda 2003-2007). Varje träning består av 30 minuter grundteknik och sedan 30-60 minuter spel. Fokus är att spela och ha kul!

Medlemskap kostar 400 kr per år (kalenderår) och eventuellt seriespel delas in i vinter- och en vårsäsong. Båda spelas inomhus.  

Vill du bli en Maniac? Kontakta oss via mejl på junior@be-maniacs.se

VILL DU SPELA SJÄLV - Hur ser planen ut?
Vill du spela själv är det enkelt att markera ut en plan. För 5 personer är en basketplan/handbollsplan ganska lämpligt. Målområdet (Endzone) bör vara minst 5 meter djupt. Sedan bör du ha en "intespringa zon" framför där du bara får passa bollen som är minst 2 meter djup och en mittlinje. 4 försök att ta sig till mittlinjen, 4 försök att ta sig vidare till målet. Se gärna videon längre ned, som visar ett lag i åldern 12-13 år.

Grundregler för flaggfotboll
Det här är förenklade regler som fungerar för både nya och gamla. Det finns många fler regler, men dessa räcker.

 • Bollen du spelar med är en oval boll. En amerikansk fotboll av storleken TDJ (11-15) eller K2 (8-11 år). Har du inga såna? Ta en handboll eller en tennisboll.
 • Alla har 1 flagga på varsin höft (totalt 2) som går att rycka loss. Ett "gympaband" i byxlinningen går bra.
 • 4-5 personer i varje lag är lämpligt. 7 personer om ni spelar utomhus på större plan (t.ex 9 manna fotbollsplan)

 • Anfall och försvar ställer upp. Första försöket startar alltid på linjen för "Ej Springa" området på egen planhalva.

 • Anfallarnas Startare håller i bollen (som ligger på golvet) innan spelet startar. DÅ måste försvaret göra sig beredda.

 • Passaren startar spelet med klapp eller ord.

 • Startaren passar bollen mellan benen (då får alla börja springa, innan dess är alla i anfallande lag stilla) till kastaren.

 • Kastaren passar till någon springer. Han kan också springa själv eller ge bollen till någon som springer eller själv passar bollen till någon. 

 • När bollen går i backen, flaggan dras lös av en försvarare eller spelaren med bollen springer över sidlinjen/gör poäng så är försöket över.

 • Gick bollen i backen går man tillbaka tills där man började och gör nästa försök, Annars fortsätter man där flaggan drogs/sidlinjen passerades fast flyttar in bollen till mitt på plan.

 • Startar ni ett försök i motståndarens "InteSpringa" område så måste bollen passas framåt.- Är det svårt att passa mellan benen för startaren är det helt ok att kasta den baklänges bara.

 • Varje lag har 4 försök att ta sig till mittlinjen eller göra mål. När de passerat mittlinjen får de 4 nya försök att göra mål. Klarar de inte uppgiften på sina 4 försök så går bollen över till andra laget som startar sitt första försök på sin "InteSpringa" linje.

 • Försvararna måste vänta minst 4 sekunder innan de försöker rycka passarens flagga (Om inte passaren börjar springa med bollen). De får inte passera platsen där bollen startades ifrån så länge passaren har bollen och det inte gått 4 sekunder. (Mao, lämnar han över bollen till någon annan, då får man springa och försöka ta flaggan från den som har bollen)

 • Du får inte rycka flaggan av någon annan än den som har bollen.

 • När ni spelar fort så bör det vara 15-25 sekunder mellan varje försök. Använda gärna en markering (typ platt kon) där försöket startar.

 • Tacklar, knuffar eller är du på något annat sätt är oschysst så får de andra automatiskt poäng. Är förseelsen allvarlig får de dessutom behålla bollen.  

Lycka till och ha kul!


Några varianter:
- Ultimate football
Samma regler som Ultimate frisbee. Du kastar bollen till din medspelare, har du bollen får du INTE röra dig, går bollen i backen så får motståndarna bollen. Det blir poäng när du fört in bollen i motståndarnas målområde (en fyrkant på ena sidan planen). 4-20 spelare i varje lag, 1-2 bollar. Tänk på att den som har bollen behöver armlängds avstånd i utrymme. Annars blir det inget spel.

- Touch fotboll
Samma regler som flaggfotboll, men istället för att dra i en flagga så måste man ta med två händer på spelaren för att stoppa honom.

- Aggie ball
Här får du passa och springa med bollen hur du vill. Men så fort någon av motståndarna tar på dig och du har bollen blir de deras boll. Det gäller precis som i Touchfotboll och flaggfotboll att föra bollen till motståndarnas målområde på andra sidan planen.

Video - Bra Flaggfotboll ca 12 år
Här är en video med ett ganska bra lag för 12 åringar. Det är ungefär på denna nivå våra 13 och 14 åringar spelar i Sverige. Pga säsongerna i Sverige spelar vi främst inomhus.

Varför tittar de på handleden hela tiden? Där har de sina taktiska spelsystem utritade. Mao, hur alla ska springa så att passaren (och alla) vet vart de tar vägen och kan passa/springa rätt. Olika taktiska anfallsspel är bra mot olika typer av försvar. Men i början - Spring med bollen och kasta bollen bara. Det är tillräckligt kul!

Video - Speed ladder drills
Det här är basövningar för stege. Det ger dig koordination och snabbhet i fötterna. Carioca och Ichy shuffle ser svåra ut, men de är jätteroliga att köra när du kan dem.