Fotboll

Fotboll

Kondition, kamratskap, speluppfattning, bollkänsla

Fotboll är den vanligaste aktiviteten i västerort. Att sparka en boll görs av allt och alla. Det viktigaste när du väljer förening för ditt barn är följande:

 • Närhet till hemmet - Välj en klubb som har "monopol" på en plan nära hemmet. Ditt barn kan ta sig dit själv. BP t.ex kör sin fotbollskola över hela Bromma, men de har få fasta anläggningar. Så bor du i "fel" område, kan det bli mycket resor för att få barnen till träningen när de ska börja träna i sitt lag.
 • Välj förening där kompisarna spelar - Hälften är socialt, hälften är att ha kul när du börjar.

 • Välj en förening som har en filosofi som passar er. Får alla i föreningen samma chans att utvecklas eller satsas det redan tidigt på de bästa? Är fokus att ha kul eller är fokus att bli bra? Ta gärna chansen att fråga rejält ut hur föreningen fungerar innan ni bestämmer er. T<gillslut är det ändå ert engagemang som kommer att bestämma hur laget blir.

 • Välja en ren fotbollsförening eller en blandad? Det finns fördelar att välja båda. Det är några föreningar som samplanerar sina säsonger så att du kan hålla på med flera idrotter, t.ex fotboll på sommaren och innebandy på vintern.

 • Tänk på att fotbollskolan INTE har något med hur verksamheten sedan bedrivs. Det är i de flesta fall föräldrar som tränar lagen senare och på fotbollsskolorna är det andra ledare.

Vilken tid på året börjar jag?
De flesta fotbollskolor startar i april och körs i två terminer. Sedan börjar de spela nästa säsong i april igen. Informationsmöten och anmälningar brukar vara tidigare (början på mars), men de flesta föreningar tar emot nya i unga år och de brukar behöva fylla på med nya spelare i de äldre åldrarna. Här är det däremot viktigt att se hur de tar emot nybörjare. Detta kan vara väldigt individuellt mellan olika lag och tyvärr något som föreningarna ofta inte riktigt har styrt upp. Var gärna med på träningen och se hur det går till och hur ditt barn hanteras. Tveka inte att fråga efteråt om du upplever något konstigt.

Vad skiljer föreningarna åt?
De flesta föreningar har en bra ledarutbildning för föräldraledarna. Flera föreningar håller ihop sina lag i kvartersgäng, andra börjar tidigt dela upp dem efter hur duktiga de är. Snart vet alla vem som "är sämst" i laget. Några föreningar drivs av entusiastiska föräldrar och är rena kvarterslag. En del är öppna med sina modeller och står för "att alla ska vara med", men har svårt att göra uppföljningen internt i lagen att allt sköts rätt till, eftersom själva laget oftast drivs av föräldrar.

BP har ofta en oförtjänt dåligt rykte - De har en transparent modell med akademilag, "kvarterslag" och utvecklingslag där du prioriterar ditt kvarterslag i unga år. Det är snarare individuella föräldratränare som försöker värva spelare från andra lag både inom och utom BP och i vissa fall driver lagen för hårt. Det är viktigt att du som förälder är med på träningar och talar med ditt barn så att du har rätt uppfattning om vad som händer just i ditt barns lag. Det är viktigt att vara observant så att inte utfrysning och mobbning sker för att driva iväg de svagare spelarna och ställa krav på föräldratränarna att de behandlar alla barn lika. Det är viktigt att stödja ditt barns lag på det bästa sätt du kan och vara en "god" förälder. Kommunikation med de som ställer upp frivilligt är viktigt.

Några grundregler som visar en sunt lag där alla får vara med är:

 • Att alla spelar på alla positioner (inkl målvakt)
 • alla får spela lika många matcher och vara med i lika många turneringar

 • Gruppen blandas hela tiden så att inte "vi och dom" situationer uppstår

 • Inga nivåindelningar på träningen

 • Att tränarna inte bryr sig om resultatet

 • Att alla barn har kul

 • Att tränarna är positiva och uppmuntrade oavsett - "Rätt tanke, på det igen..." är en bra approach när det inte alltid går som det är tänkt.

Vill du ha en elitsatsning för ditt barn tidigt? Det är kanske inte vad RF rekommenderar men leta då upp en förening som har den inriktningen eller hyr in privata tränare. Tidigare fanns Athletic FC i Solna med den inriktningen, men de flyttade till Eskilstuna när A-laget gick upp i Superettan/allsvenskan 2016.  Känner ni till någon som har uttalad profil om elitsatsning för barn så får ni gärna säga till så lägger vi till föreningen här.

Utrustning 2 500 kr
De flesta föreningar har föreningskläder som du köper. Oftast nya varje säsong och det finns både vinterkläder och sommarkläder. I fotbollskolan spelar det inte så stor roll, men så fort du börjar i ett lag kommer kraven.

2 x Fotbollskor: 500-3000 kr (Räkna med att få köpa två par per år)
2xKlubbshorts, strumpor och T-shirt: 800 kr
Träningsställ (byxor och jacka): 1 200 kr
Övrigt: Mer föreningskläder, fotbollskor, målvaktshandskar, målvaktströja etc. Det går att lägga ut mer.

Medlemsavgifter etc, 2 500 kr
De flesta föreningar har medlemsavgifter och spelavgifter samt en lagkassa. Avgiften till lagkassan kan vara hur stor som helst, allt beror på vilka ambitioner laget har. Räkna dock med 500 kr per termin för att betala domare och liknande.
Medlemsavgift: 200 kr
Spelavgift: 1 800 kr
Lagkassa: 500-1500 kr

Föreningar - Bromma FK, Brommapojkarna (BP), Ängby IF, Bele-Barkarby, Hässelby SK, Järfälla FK, Viksjö IK etc...
* markerade är stora föreningar, ofta med mer än 1000 medlemmar. Det finns få rena ungdomsföreningar.

* Bromma FK - www.fkbromma.se
*Brommapojkarna IF - www.ifbp.se
* Bromstens IK - www.bromstensik.se
* Djurgårdens IF - www.dif.se ; ungdom@dif.se
* Hässelby SK - www.hskfotboll.se
* Kista SC - https://www.laget.se/kistasc
Kälvesta IOFF FK - https://www.kiof.se/
* Marieberg SK - www.msk.se
Nockebyhovs IF - https://www.laget.se/nockebyhovsif
* Spånga IS FK - www.spangafotboll.se
* Vasalunds Stockholm IF - www.vasalundsif.se
Vällingby AIK - www.vaiken.se
* Ängby IF - www.angbyif.se

--- Utanför Stockholm Stad i västerort---
* AIK, Solna - www.aik.se
* Bro IK, Upplandsbro - www.svenskalag.se/broik
* Bele-Barkarby, Järfälla/Veddesta - www.belebarkarby.se
* IFK Viksjö, Järfälla/Viksjö - www.ifkviksjo.se
* Kallhälls FF - Järfälla/Kallhäll, www.kallhallsff.se
* Sundbybergs IK, Sundbyberg - www.sikfotboll.se
* Ursviks IK, Solna Ursvik - https://www.svenskalag.se/ursvikik-fotboll