Fotbollsålder

Fotbollens livscykel

Fotbollen börjar med fotbollskola och knattefotboll mellan du är 5-6 år. Här spelar det ingen större roll förening du väljer. Det viktiga är att ditt barn har kul och det är bra att det ligger nära hemmet.

När lagen börjar bildas vid 6-7 års ålder så skiljer sig filosofin åt, men de flesta föreningar brukar dela in lagen efter skolor och sedan rekrytera ledare bland föräldrar. Många föreningar har ledarutbildningar för föräldrar och det är bra att gå dessa om du tänkt vara ledare.

De flesta föreningar börjar spela 5 manna i St:Erikscupen det år barnen fyller 8. Beroende på hur många ni är så kommer er träningsgrupp ha 2-4 lag i St: Erikscupen. St Erikscupen spelas varje helg och du möter ofta lag i samma område (Lidingö och Djurgården brukar också spela i Västerort. Ibland även Täby).

Hur många ska vi vara? - En bra grupp har 14-20 spelare till att börja med. Här är det viktiga att barnen har kul med boll och lär sig grunderna. Slå en bredsida och skjuta. Samt att stå i mål. I en hälsosam klubb får alla träna alla positioner och spela alla positioner, specielllt gäller det målvakt. Många lag dör pga att de inte tränar alla på att spela målvakt.

Sommarläger - Alla föreningar anordnar sommarläger. Det här kan vara lite knepigt eftersom hur bra sommarlägret blir ofta beror på hur bra ledarna är. Är lägret mer för de som vill bli bättre eller är det för att ha kul? Tänk efter och undersök. De stora föreningarna har ofta mer drivna sommarläger öppna för alla. Ibland hyr de in ett företag som sköter deras fotbollsläger. Detta kan vara både bra och dåligt.

När de fyller 10 börjar de spela 7 manna. Det är nu det brukar sluta barn och lag slås ihop, men det är även vanligt att nya spelare börjar. Har du 18-20 spelare så kan du köra 2 lag i St: Erikscupen. Tänk på att anmäla er till rätt nivå. Tänk också på att fokus är fortfarande att ha kul. Resultat registreras inte (även om barnen tycker det är kul att vinna). Större föreningar börjar nu titta på de bättre föreningarna och har ofta akademilag.

Här börjar även turneringar. Det finns gott om spellediga helger där det istället körs turneringar. Vissa föreningar har även egna turneringar eller ingår i ett samarbete där de arrangerar turneringar tillsammans. T.ex Carrera cup. Det arrangeras också inomhusturneringar i futsal på vintern. Tänk på att se till att er förening har vintertider till er. Ta reda på hur ni gör för att få tider i god tid. Ansökan om vintertider ska vara inne redan i april i många kommuner. För det är nu dags att börja träna inomhus på vintern. I lag där ambitionerna är för stora kan du nu se en viss segregering i uttagningen till cuper och matcher. Ofta oavsiktligt, men är det något du själv inte tycker ok bör du ta upp det i laget. Är det inte kul så slutar många. Känner dig utpekade som dåliga, så slutar de också och kanske t.o.m blir påverkade för resten av sitt liv. Det är en känslig ålder.

VId 12 börjar de spela 9 vs 9 och planen blir nu betydligt större. Att resa och spela i de större turneringarna i Västerås, Örebro är inte ovanligt. De bättre lagen tar sig kanske till Gothia Cup. Resultat är fortfarande inte prioriterat och det finns inga officiella serier i St Erikscupen. Här slutar fler spelare, men det är fortfarande lämpligt att ha 18-20 spelare eller kanske fler. Det är kul att kunna spela matcher mot varandra även på träning.

13 års ålder så börjar seriespelet med tabell och poängräkning. Fler nivåer i St: Ericscupen och poäng räknas. Här sker ofta den stora spelarförlusten och många söker sig även till andra lag för att utvecklas eller för att ha mer roligt. T.ex finns det väldigt få lag i t.ex BP kvar som fortfarande spelar i lätt och medel i St Ericscupen. Någonstans har bredden försvunnit, fast inte i alla föreningar.

Mycket av detta är beroende på föräldratränarna och hur de utvecklats under resan. Det är här också många lag behöver förstärkas på ledarstaben och kanske hyra in tränare för att utvecklas.

Många föreningar har dock egna utbildningar och även förbundet har utbildningar för de som vill vidareutveckla sig. Det är nu viktigt att fundera igenom varför din tonåring spelar fotboll om du vill att han ska fortsätta. Är det för kompisars skull, för att ha kul eller är det för att bli så bra som möjligt? Det är här många börjar byta lag, både inom föreningen och mellan föreningarna. För att lagen ska överleva så bör de ha sett om sitt hus. Finns det andra lag (i och utanför föreningen) vi kan samarbeta med? Träna tillsammans, spela matcher tillsammans? Vad säger reglerna är viktigt att ta reda på.