Friidrott

Friidrott

Snabbhet, kastteknik, löpteknik, spänst
Friidrott är svårt att beskriva som en sport egentligen. Det består av en mängd grenar som passar olika individer och kroppstyper. Oavsett om du är snabb, uthållig, spänstig eller stark så finns det en gren för dig. Det finns alltid en gren för dig som bara vill ha kul. Den saker som friidrott kanske inte främjar är bollkänsla, split-vision, kvickhet (snabb i sidled) och lagsamarbete, men det finns ofta god laganda i föreningarna eftersom de tränar och tävlar tillsammans.

Friidrott är en av de populäraste sporterna i västerort och tränas framförallt på Hässelby IP, Ängby IP Kristinebergs IP och Stora Mossen. Friidrott börjar ofta i friidrottskolor som körs som heldagar en vecka i taget på sommaren. De har ofta välutbildade ungdomstränare (ofta äldre ungdomar) som är entusiastiska och kunniga. Det finns också lokala och nationella "springtävlingar"  som anordnas för barn - Allt från Minimaran (Stockholm maraton) till Ängby runt. Har ni inte prövat på friidrott, gör det. Friidrott är så mycket mer än löpning. Föreningarna ordnar också "minikamper" mellan varandra där barnen får tävla i flera grenar som 40 meter häck, tresteg, spjut och kurirstafett. Alla spännande saker för en 9 åring.

Fokus inom friidrott är oftast de stora grenarna:
Löpning - Sprint, medel och långdistans
Kast - Spjut och kula
Hopp - Längdhopp och höjdhopp

men det finns många fler saker att pröva på som häcklöpning, hinder, slägga och tresteg.

Hur börjar jag?
Pröva gärna någon av de friidrottskolor som hålls varje sommar. De är en vecka med ledare på plats. Ofta mellan kl 9-15 på dagen. Lämplig ålder är från 7-14 år. Hässelby SK har en sådan, Bromma IF likaså. Var dock ute i god tid för båda föreningarna tar emot över 1000 barn på dessa skolor varje sommar. Det går även flera inne i stan arrangerade av andra föreningar eller företag.  Föreningarna har också egna "nybörjarträningar" som fokuserar på att ha roligt.

Hur fortsätter jag?
Friidrott är som gymnastik populärt i de yngre åldrarna. Förvänta dig att det finns köer i föreningarna. Vill du vara hjälptränare så får ni förtur i kön. Ledarbrist råder som i många andra sporter. Vill du börja träna som äldre (över 13 år) så finns det ofta möjligheter. De står på föreningens hemsida.  Det är aldrig försent att bli bra i friidrott.

Vad kostar det (2 400 kr)?
Medlemskap: 1200 kr per år
Bra skor: 600 kr
Spikskor: 1200 kr (Senare)
Profilkläder: 2000 kr (vid tävling)
Sommarskola: 600-1500 kr

Föreningar
Föreningarna finansierar sin verksamhet med tävlingar och stora arrangemang för att kunna hålla en elitverksamhet. Stockholm Maraton, Sollentunaspelen, Brommaspelen och Globengalan arrangeras alla av våra västerortsföreningar. Förvänta er att ställa upp som funktionärer. Det finns en tydlig skillnad mellan prissättning på aktiviteter i föreningen. Bromma IF är billigare för de som vill pröva-på och t.ex gå deras Sommarskola. Avgiftsstrukturen brukar spegla prioriteringar i föreningar och om barn och ungdomar sponsrar elitverksamheten eller inte.

Bromma IF - Har verksamhet på Ängby IP, Spånga IP, Stora Mossen (klubbhus) och Kristineberg. Träningsmöjligheterna kan vara begränsade eftersom dessa anläggningar ofta domineras av fotbollen. Men det finns alltid plats för löpning och hopp.  Föreningen har idag över 600 ungdomsmedlemmar fördelade på 25 träningsgrupper i åldern 7-18 år. För de yngre grupperna är det köer och tränarbrist, för de äldre så finns det plats. De har en populär friidrottsskola på sommaren (9-16 med 30 minuter "extra" före och efter) för de som vill prova-på. På vintern sker inomhusträningar i olika gymnastiksalar och även i Solnahallen.

Hemsidahttps://idrottonline.se/BrommaIF-Friidrott/  
Köanmälan (7-13 år):  https://idrottonline.se/BrommaIF-Friidrott/borjatrana
Anmälan (13-18 år): borja-trana@brommaif.org (Namn, personnummer, adress, kontaktuppgifter)
Föräldrainfo: https://idrottonline.se/BrommaIF-Friidrott/Medlem/föräldrainfo
Avgifter:
 - Träningsgrupper: 1200 kr
 - Friidrottskola (sommarvecka): 600 kr

Hässelby SK -  är väl den mer kända friidrottsklubben i västerort och håller till i de mer norra delarna. De har en stor ungdomsverksamhet och en mycket populär friidrottskola. De håller till på Hässelby IP och har enligt egen utsago en väl utrustad anläggning. Fokus i föreningen verkar vara löpning av olika slag. De arrangerar allt från Stockholm Marathon och Tjurruset till Globen galan. Föreningen har ca 1000 medlemmar.  

Varje måndag har de något som de kallar för måndagskul som startar kl 17 och slutar 18:30. Förutom de vanligaste grenarna kör man även koordination och enklare styrketräning. Fokus är att ha kul. 7-15 år är målgruppen och du anmäler dig för hela året (ca 1000 kr, 480 kr om du börjar efter sommarlovet).

Det finns även träningsgrupper utspridda annorstädes, t.ex i Sollentuna och Järfälla.  De har även delat upp sin verksamhet lite annorlunda där de skiljer på långlöpning och arenagrenar (kast, hopp, sprint). Hör av er med föreningen för att få klarhet vad som gäller just för er.
Mer info här: https://www.hskfriidrott.se/info/fragor-och-svar.aspx

Hemsida: https://www.hskfriidrott.se/
Avgifter:
-
750 kr per år för träningsgrupper
- 1000 kr för Måndagskul
- Friidrottskola (per vecka): 1 500 - 1800 kr