Manus

Jag vill skriva ett manus för min sport - Hur gör jag?

Att skriva manus är inte alltid lätt. Det är dock betydligt lättare om du älskar din sport att skriva om den. Eftersom denna sajt är för barn och föräldrar så underlättar det även om du som skriver är förälder och har ett barn som håller på med sporten, alternativt att du är tränare med egna barn som är aktiva i "din" sport och andra.

Tänk på:

  • Du skriver till någon som vill pröva på något nytt och behöver veta hur det fungerar. Det är framförallt föräldern som är målgruppen, men i tonåren kommer det även vara ungdomar som läser.
  • Detaljer som kostnader, tider, föreningar och egna upplevelser är viktiga, men också vad som gör sporten speciell och varför man ska pröva-på är viktigt.

  • Försök beskriv alla föreningar rättvist. Alla föreningar är olika och det är det som bygger deras varumärke. Har man haft en dålig upplevelse av en förening och sedan valt en annan så fundera då på varför du valde den andra föreningen och för vem den första föreningen egentligen är till för. Det är alltid skillnad mellan en stor och liten förening, en stor och en liten sport samt varför barnet sportar. För motion, för att det är kul, för att lära sig något, för att bygga för framtiden, för att träffa sina kompisar, för att bli bäst eller nästa Zlatan. Vi ska aldrig underskatta våra barns drömmar.

  • Tänk på att "udda" sporter kan man lägga ned mer tid på att förklara. Däremot att förklara fotboll kan vara onödigt eftersom de flesta i västerort vet vad fotboll är.

  • Bilder och videos. Bilder och videos får gärna komma med, men då behöver det vara något som ni har rättigheter till och är villiga att dela med er till www.sportibromma.se. Vi behöver mer bildmaterial på framförallt barn som idrottar, men tänk då också på att får barnets föräldrars tillstånd.

  • Titta gärna på amerikansk fotboll www.sportibromma.se/amerikanskfotboll . Den försöker vi hålla uppdaterad efter dessa riktlinjer.

Här är de standardrubriker vi försöker få med i varje manus och exempel (I parentes står vad innehållet ska vara och saker som du bör tänka på när du skirver):

Varpa - Hedens IF, Fårö Gazzers, Stockholms VK, Beckomberga Maniacs (Sportens namn, vilka föreningar i närheten som håller på)
Styrka, koordination, explosivitet, hand-öga koordination, taktik (Nyckelord för sporten)
Varpa är en sport där många börjar när de är 9-13 år. Det är en traditionell svensk sport som kommer från Gotland och utövas i större skala endast på Gotland.

Du som kan tycka varpa är kul har prövat på en del andra idrotter och vill pröva på något som har mer med styrka och precision att göra, men fortfarande kan spelas tillsammans. Fokus är mer spel och kul, snarare än tävling eftersom det är långt mellan föreningarna. Fördelen med Varpa är att alla kan spela det och att det är en sport som hänger med i hela ditt liv. Det du tar med dig till andra sporter är precision samt smidighet och styrka i överkropp och ben. Det är också en sport med stor chans att bli svensk mästare i. 2018 ställdes alla ungdomsklasser in pga för få deltagare. Gå ihop ett gäng och bli svensk mästare. Tyvärr är det väl så att denna gotländska nationalsport håller på att bli utkonkurrerad av många andra idrotter och aktiviteter.

Varpa går i princip ut på att kasta (underhandskast) en platt sten på 2-3 kg (varpan - speciella stenar, sten eller aluminium) ca 8-15 meter (beroende på ålder) och försöka träffa en trästicka. Det viktiga är att få varpan att fastna i marken när den träffar så att den inte rullar iväg. Det kan göras genom tyngd (tyngre varpor) och teknik (rätt infallsvinkel och snurr).

Centimeter - I centimeterkastning mäter man hur långt ifrån stickan stenen hamnar. Den med minst antal centimeter på 12 kast vinner (I tävlingar är det 36 kast). Detta är den vanligaste formen när man är flera stycken som kastar. Ett mycket bra resultat är 40-50 cm på 12 kast.

Kula - I kula spelar du mot någon annan och båda har 3 stenar som de kastar. Den som är närmast stickan med sin bästa sten vinner ett "poäng". Först till 12 poäng vinner matchen.  I kula finns det en fördel att börja eftersom du kan täcka stickan med ditt första kast. Det blir då svårt för någon att komma närmare och få varpan att fastna och inte rulla iväg.

Varpa kan tävlas individuellt eller i lag och det finns mixklasser (tjej och kille tillsammans).
(Udda sporter bör förklaras, vanliga idrotter bör fokusera på det du måste tänka på när du börjar. Är det anmälningstid, när är det lämpligt att börja, vad skiljer föreningarna åt och vad passar olika barn/ungdomar i sporten. Vem vänder sig sporten till)

Vilken tid på året börjar jag (mars-april/aug-okt)
Mars och augusti är bra tider att börja på. De flesta föreningar startar sin utomhusverksamhet i april och tar emot anmälan i mars. Fördelen med att börja tidigt på våren är att då är marken mjuk och centimeterkastningen blir då roligare. Då kan de fokusera att förbereda barnen för nästa vårsäsong under vintern. Givetvis går det att börja närsomhelst. Kontakta närmaste förening.
(Det här är ganska viktigt och har egentligen lite att göra med - Var, Vad, Hur och När. Försök svara på alla dessa praktiska detaljer - t.ex Varpa kastas i Beckombergaparken på måndagar och onsdagar året runt mellan 17 och 20:00 eller tills solen går ned. Varpor finns att låna. Kom bara ner)

Utrustning 1 000 kr (flesta klubbar har lånevarpor)
Trästickor och bekväma träningskläder utomhus. Dubbskor underlättar om det är blött.

Varpa - 850 kr och uppåt (Set om fyra varpor)
Kläder - 0-600 kr (utomhuskläder)
Dobbskor - 200 kr
(Utrustning bör alltid vara med. Finns det krav på profilkläder/klubbkläder bör dessa också vara med)

Vill du köpa egna riktiga varpor? Pröva www.varpakungen.com (Nacka)
(Detta är inte reklam, utan för många udda idrotter är det svårt att hitta rätt saker att köpa, eller så finns det bara en leverantör. Förse då med bra länkar där klubbarna själv köper sina saker)

FÖRENINGAR
(börja alltid skriva om med den närmaste, sedan den som har en bra verksamhet och kan ta emot nybörjare i form av barn och ungdomar. Medlemsavgiften ska alltid inkludera träningsavgift och klubbkassa baserat på årsbasis. Tänk på att skriva vad som ingår i avgifterna)

Beckomberga Maniacs - Varpa som ungdomsidrott finns inte i Stockholm
Beckomberga Maniacs tar emot alla som vill starta en ny ungdomssport som inte finns i västerort.
Vi hjälper er med det praktiska och administrativa samt kontakter med förbundet, medan du som vill engagerar dig rekryterar och håller i träningar/tävlingar.

Hedens IF - Sveriges nordligaste förening i Varpa. De har en omfattande ungdomsverksamhet från 8-19 år både för nybörjare och elit. Alla nya spelare är välkomna att komma till "prova-på" måndagar som är varje måndag.

(detta är taget från egen erfarenhet. Hedens IF höll på med varpa på 80-90 talet och hade då en riktigt bra ungdomsverksamhet, 100 mil norr om Stockholm/Gotland. Idag kör de fotboll och futsal enbart.)

3 provtillfällen innan man behöver bli medlem. Nybörjare och erfarna samlas måndagar och onsdagar kl 19 nedanför klubbhuset. Varpor i alla storlekar finns att låna.
(Det är alltid bra att skriva hur det fungerar när man börjar och hur det fortsätter sedan. Är det nybörjarskola fram tills det man är 7 år och sedan spelar man i ett lag med de från sin skola så ska det stå så. Det bör också stå hur och var du tränar och vilka förutsättningar som råder för föreningen gällande träningstider, hallar och planer. Det är föreningens främsta konkurrensmedel)

Medlemsavgift: 400 kr, då ingår licens 2 träningstillfällen i veckan samt 1 träningsläger. Resor och tävlingsavgifter tillkommer.

Hemsida: www.laget.se/hedensif
Kontakt att börja: info@hedensIFvarpa.se; Anmälan: anmala.hedensifvarpa.se
Mer info om Heden IFs Varpa: https://idrottonline.se/HedensIF-Fotboll/OmHedensIF/HedensIFgenomtiderna

Stockholm VK - Tränar i Gubbängen, har ingen uttalad juniorverksamhet, men deltar aktivt i tävlingar på Gotland.

Medlemsavgift: Oklart.

Hemsida: https://www.laget.se/STHLMS_VARPAKLUBB ; Kontakt: info@xxx.se

Fårö Gazzers  - Har tidigare tränat på Nälsta IP, men kommer under de närmaste säsongerna fokusera sina träningar på Östermalm.

Medlemsavgift:
1800 kr för yngre (8-13 år), 2 500 kr för äldre (14-18 år). 3 provtillfällen innan man behöver bli medlem.
Avgift betalas mot faktura. Bli stödmedlem? 300 kr. Pengarna går till hela verksamheten, inklusive seniorernas resor till SM. Se hemsida (www.farogazzersistockholm.se/medlemsavgift) .

Hemsida: www.farogazzersistockholm.se ; Kontakt: junior@farogazzersistockholm.se.

(Denna "låtsas"förening har vi lagt sist med en liten varning. I detta fall används pengarna  de får in från ungdomarna till att stödja seniorlaget, inte till ungdomsverksamheten. De har skrivit det på sin hemsida och vi kan därför vara öppen med informationen. Det är inte subjektivt tyckande, men bör egentligen undvikas. Tänk på att det är en låtsasförening).  

Detta är varpa
Här är en videofilm från SM i varpa 2012. Det ger en viss uppfattning om hur det går till.  (varje video bör ha en text om varför den finns där. Video på hur sporten utförs är viktigt och helst bör det vara barn som utför. Förse gärna oss med videofilmen eller skicka oss en länk till vimeo eller Youtube. Gärna på material ni tror kommer finnas kvar länge)