Flaggfotboll i skolorna

Amerikansk fotboll och flaggfotboll i skolorna

Lektioner i amerikansk fotboll, matcher i flaggfotboll, Skollag i flaggfotboll/amerikansk fotboll

Under 2018 och 2019 kommer 4 klubbar tillsammans med Stockholms Amerikanska fotbollsförbund gå ut och introducera amerikansk fotboll och Flagg (amerikansk fotboll utan skydd och tacklingar) i skolor i Stockholm.

Föreningarna som samarbetar är Beckomberga Maniacs (Västerort), Solna Chiefs (Solna, Sundbyberg), Bro-Broncos (Bro, Kungsängen) och Djurgården (Innerstan, Lidingö).

Totalt är det sex erfarna tränare som är ute i skolan, några talar engelska andra talar svenska, men alla är duktiga på att förklara och lära ut amerikansk fotboll/flaggfotboll.

Vad ska jag tänka på om jag vill ha amerikansk fotboll i min skola?

  • Vi riktar oss främst till skolor i Västerort (Bromma-Rinkeby etc), Bro, Solna, Järfälla, Sundbyberg, Stockholm Innerstad och Lidingö. Givetvis besöker vi även skolor i andra områden, t.ex Huddinge och Sollentuna, i mån av tid.

  • Kontakta Beckomberga Maniacs för att fråga om tider. Vi samplanerar och schemalägger när vi kan komma ut till olika skolor
  • Skicka mejl till ungdomsansvarig@be-maniacs.se eller junior@be-maniacs.se

  • Onsdagar och fredagar går hela dagar.

  • Övriga dagar har vi eftermiddagar ledigt.

  • Har ni inomhushall (större) så kan vi fortfarande ta emot bokningar för vintern. v47-v10. 

  • Är ni intresserad av att vi kommer till våren (V11 och framåt)? Kontakta oss redan nu. Listan fylls fort.

  • För rekrytering (anledningen till att klubbarna vill ut i skolor) är årskurs 4, 6, 7 och 8 extra viktiga. Det är där det saknas spelare just nu.

  • Vi vill gärna komma ut till samma skola flera gånger och hitta ett samarbete med skolorna på längre sikt. Vi vill komma tillbaka varje termin och träffa er.

Status v36-46
Vi är ute varje onsdag och fredag i skolorna och även på eftermiddagarna övriga dagar. I princip är allting bokat fram till vecka 47. Har ni inomhushall (idrottshall) går det bra att boka v47 och framåt.

Områden och skolor som prioriteras 2018-2019
Fokus är skolor i Solna, Sundbyberg, Bromma, Spånga, Kista, Hässelby, Vällingby, Tensta, Rinkeby, Akalla, Hjulsta, Järfälla, Stockholm Innerstad, Bro och Lidingö. Det är först och främst grundskolan (Årskurs 3-9), men även gymnasieskolor kommer att besökas.

Vårt mål
Målet är att så många barn i årskurs 3-9 ska få pröva på amerikansk fotboll i dessa områden. Vi vill gärna att skolorna själva kommer att börja spela flaggfotboll och kasta och fånga mer boll på raster och idrottslektioner. Vi söker därför gärna längre samarbeten med skolorna men gör också enstaka besök.

Vår förhoppning är att kunna arrangera en skolturnering i flaggfotboll med de skolor som vill ha ett längre samarbete med oss.

Varför gör vi detta
Samtliga fyra föreningar har behov av att rekrytera spelare till sina lag och vår förhoppning är att om fler får pröva på amerikansk fotboll och flaggfotboll i skolan, desto fler kommer att börja spela.

Flagg i skolan, tackling i klubben
Vi föreningar vill att så många skolor som möjligt spelar flaggfotboll på raster och idrottslektioner. Skolor får också gärna ställa upp med lag i våra turneringar och seriespel i flaggfotboll som vi kör inomhus.

Kontakta Maniacs (junior@be-maniacs.se) om ni vill anmäla lag, så kan vi berätta om kommande saker i  UFL - UngdomsFlaggLigan och skolflaggturneringar på gång.

Vill ni ha mer fysisk kontakt och spela med hjälm och skydd så är ni välkomna att börja spela amerikansk fotboll i en förening. Låneutrustning finns för de som vill pröva-på. Se mer under rubriken Amerikansk fotboll.

Alla föreningar som är med i detta samarbete tar emot nya spelare året runt, även om vi föredrar att ni börjar i perioden oktober till maj, eftersom det är utanför matchsäsong.

Skollag i amerikansk fotboll 7vs7
Ja, det går att starta skollag i amerikansk fotboll. Men vill ni göra detta så bör ni ha ett mycket nära samarbete med en förening samt väl förankrat med ledningen på skolan och en idrottslärare/tränare samt sjukansvarig (t.ex skolsyster) som vill hjälpa er. Det är för er egen säkerhets skull. Ta kontakt med Beckomberga Maniacs, junior@be-maniacs.se, så ser vi över det praktiska och hittar en lämplig partnerförening till er.

Er samarbetsförening kommer utbilda er idrottslärare/tränare och även göra gästbesök. Ni kommer även bli inbjudna på gemensamma träningsläger med andra skolor och föreningar samt kunna spela träningsmatcher. Vill ni spela seriespel kan ni göra det i er samarbetsförening eller någon annan förening som ni hellre vill spela i. De föreningar som är med i detta samarbete kommer ta emot alla skolspelare utan kötider. Förslaget är att ni spelar era träningsmatcher som 7 manna. Det behövs 14-16 spelare för att klara av en sådan match. Tjejer och killar spelar i mixade lag, men det är helt ok att ha rena tjejlag.

Tänk på att ALDRIG spela en match utan att ha riktiga domare och fått godkänt av förbundet först. Er samarbetsförening kommer hjälpa er med att arrangera träningsmatcher.

Rekrytering - Vad söker vi för spelare
Olika föreningar har olika behov och delvis olika inriktningar. Alla föreningarna har barnverksamhet (9-12 år) och behöver årligen fylla på sina nybörjarlag. Solna Chiefs, Djurgården och delvis Broncos har dessutom äldre lag som behöver fler spelare (13-19 år).

I amerikansk fotboll behövs alla spelare, stora som små. ALLA ÄR VÄLKOMNA till våra fyra föreningar.

Men vi vill gärna göra en vädjan till tjejer och killar/tjejer som är lite större. Ni behövs i vår sport och tänk på en sak:  

"Varje spel är bara fyra sekunder. Alla kan ge järnet i fyra sekunder"